Terugblik op de Landelijke bijeenkomst ‘Eerlijk, Veilig en Gezond Werken’ (min. SZW)

Het programma Eerlijk, Gezond en Veilig werk van het ministerie van SZW organiseerde op 30 oktober 2019 een bijeenkomst voor o.a. werkgevers, ondernemingsraden, branches en sociale partners. Onder de motiverende leiding van dagvoorzitter Joost Hoebink gingen we met elkaar aan de slag met Eerlijk, Gezond en Veilig Werk.

 

Minister Wouter Koolmees opende de bijeenkomst en benadrukte dat het uiteindelijk gaat om goed werkgeverschap met een focus op eerlijk werk waar geen sprake is van uitbuiting. Natuurlijk prachtige politiek correcte woorden. Maar wat is voor de minister belangrijk om persoonlijk duurzaam inzetbaar te kunnen blijven? Zowaar kreeg ik de ruimte om deze vraag persoonlijk aan hem te stellen. Zijn antwoord: hij voelt zich bevlogen in zijn vak en wordt blij als het hem lukt om complexe problemen op te lossen waarbij veel partijen zijn betrokken. Wanneer het hem is gelukt om alle puzzelstukjes te laten passen. Nou, dan kan hij in de politiek zijn ei helemaal kwijt 😉

 

Vervolgens was het de beurt aan Guido Heezen van Effectory. Volgens hem is investeren in duurzame inzetbare werknemers meer dan een PMO en het uitvoeren van een tevredenheidsonderzoek. Bij een succesvol bedrijf moeten drie belangen in evenwicht zijn: het individuele belang van de medewerkers, het organisatiebelang en het maatschappelijk belang. Het draait daarbij niet meer om medewerkerstevredenheid, dat is volgens Guido een achterhaald begrip. Het gaat om medewerkers die zowel betrokken zijn bij hun organisatie als bevlogen bij hun werk. Dit brengt motivatie, daadkracht en positieve energie op gang. Kijk, bij zulke vernieuwende denkers zit ik op het puntje van mijn stoel!

 

Tot slot heb ik deelgenomen aan de werksessie: goed werkgeverschap, binden en boeien van tijdelijke werknemers. Het werd duidelijk dat dit vooral op de werkvloer ontstaat. In organisaties waar de werkdruk erg hoog ligt, is het een uitdaging om goed met tijdelijke werknemers om te gaan waardoor ze makkelijk meedraaien in teams en zich gezien en gehoord voelen. Voor deze werksessie worden meerdere data gepland. Ik zal hier deel van uitmaken.

 

    • Ben je geïnteresseerd in het volledige verslag?
      Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik stuur het je toe.

      logo min SZW
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.