Missie / Visie

MISSIEDSC 3426 (Miniatuurb)
Ik geniet van mijn vak om werknemers in de metaal en techniek duurzaam inzetbaar te maken en werkgevers te begeleiden om het juiste arbeidsklimaat hiervoor te scheppen. Geen dag is hetzelfde. Bijna altijd ga ik voldaan weer naar huis en met mijn pensioen ben ik niet bezig. Als het aan mij ligt kan ik nog vele jaren zo doorgaan. Het is mijn bron van werkplezier.

 

Hoe anders kan het zijn binnen bedrijven in de metaal en techniek. Waar vaak 1e prioriteit wordt gegeven aan resultaten behalen, kosten en processen beheersen, etc. Waar is de aandacht voor de werknemers? Ook bij werknemers zie ik veel te weinig bewustzijn hoe zij het beste uit zichzelf kunnen halen, werkplezier en passie voor het vak nastreven en eigen regie hiervoor inzetten. Hoezo duurzaam inzetbaar?

 

Het gevolg van beide scenario’s: kramp in de organisatie, dat zich vertaalt naar hoge werkdruk, stress op de werkvloer, te zware controle, te weinig focus en vertrouwen op inzet van werknemers, verminderd werkplezier en hoog ziekteverzuim. Focus bij werknemers ligt niet bij ‘hoe kan ik een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat’ maar eerder: ‘wanneer zit mijn dienst erop?’ en ‘hoeveel jaren nog tot mijn pensioen?’

 

Ik zie het als mijn missie om werkgevers als werknemers in de metaal en techniek te laten genieten van hun vak omdat ze trots zijn om bij te kunnen dragen aan de organisatie waarin ze werken. Er heerst een cultuur van teamspirit, verbondenheid, respect en vertrouwen. Goed werknemerschap en goed werkgeverschap vormt hiervoor het fundament. Iedereen gaat dagelijks voldaan weer naar huis.

 


VISIE

De inzet als adviseur duurzame inzetbaarheid kan worden gezien als een HR-specialisme. In de praktijk vaak uitgevoerd als een project in de toch al overvolle agenda van de HR-functionaris. Helaas krijgt het daardoor niet de prioriteit die het verdient, levert het te weinig meerwaarde op en kost het alleen maar geld. 

Werken aan goed werkgeverschap en goed werknemerschap verdient zich altijd terug. De kosten van ziekteverzuim nemen af, productiviteit neemt toe. Zo ook het bedrijfsresultaat en een proactieve werksfeer onder werknemers die zich betrokken voelen bij het bedrijf.

 

Een volwaardig duurzaam inzetbaarheidsbeleid ligt hieraan ten grondslag en kan worden verwerkt in alle HR-instrumenten. Het beleid richt zich eigenlijk maar op 1 vraag: hoe kunnen MT, HR en leidinggevenden de werknemers coachen, begeleiden en faciliteren om zo goed mogelijk inzetbaar te zijn waardoor bevlogenheid en werkplezier wordt gestimuleerd?

 

Wat mij betreft gaat het dan niet om nog meer regels in te stellen, maar juist om oud HR-beleid om te buigen naar nieuw HR-beleid gebaseerd op duurzame inzetbaarheid met minder regels en meer ruimte voor betrokkenheid, vertrouwen en eigen regie.

Copyright 2019 mariekebach.nl - Design by Grafixworld.


Privacy beleid

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.